Tänkte redovisa några vett och etikett-regler, och även några skrivna och oskrivna sådana, bl.a. för hur man ska göra när man får möte i skidspåret :)


Etikett nr 1:

Om det finns två spår parallellt bör långsammare åkare hålla till i högra spåret, i vänster spår kör man om.
Om det bara finns ett spår kan den som kör långsamt ändå kliva åt sidan av ren vänlighet, detta uppskattas enormt och man får idel tack för denna lilla gest. Det där med “ur spår” är kanske inte så up to date nu för tiden. Om det bara är ett spår har den snabba åkaren förmodligen bättre kontroll och har inga problem med att runda och sköter omkörningen snabbare än den tid det skulle ta för den långsammare åkaren att kliva ur spår.
Men det är klart, det finns förstås Svenska Skidförbundets regler som i första hand gäller vid tävling:
343.10.1 Under en intervallstartstävling ska en åkare som blir uppåkt lämna fri väg (kliva åt sidan) vid första anmodan. Detta gäller vid tävlingar i klassisk teknik även där det finns två spår och vid tävlingar i fri teknik där den som blir passerad kan behöva begränsa sin skaterörelse.
343.10.2 I alla andra tävlingar gäller att vid passering får ingen tävlande hindras. Ansvaret för en korrekt passering ligger på omkörande åkaren. Den omkörande åkaren måste ha sina skidor framför den omåktes skidor innan bästa linjen kan återtas.

Etikett nr 2:
I dubbla spår med mötande skidåkare håller man till höger. Respektera åkriktning! På så sätt undviks kollisioner och påkörningar. De som kör i åkriktning förväntar sig inte att få ett möte. Dessutom kan det vara en backe med skidåkare i hög fart som den som åker i fel riktning möter…

Etikett nr 3:
Den som åker utför har företräde, så den som åker uppför måste då kliva åt sidan. Undantag för äldre och för barn som kanske inte är lika haj på skidorna.

Etikett nr 4:
Om du ramlar, ligg inte kvar i spåret utan kryp åt sidan. Risk att bli påkörd annars.

Etikett nr 5:
Gå inte i skidspår. Låt inte hundar springa i skidspår. Spåren klarar inte gående och hundar och för allt i världen, lämna inte hundbajs i spåret. Spåren förstörs och blir svårare att preparera. Även den preparerade skejtbanan är en del av skidspåret - vilket alla inte riktigt förstått. Men allt nog så är det är dålig stil, oavsett snödjup, att förstöra skidspår!

Etikett nr 6:
Visa ditt bästa humör när du är ute och åker skidor. Hälsa på skidåkare du möter!


Det var väl enkla och lätta regler för allas trevnad och säkerhet i skidspåret och för att ge plats till alla, oavsett åkförmåga.