Till startsidan Orientering Skidorientering Bildgalleri Kontakt   


    Skidor2020-12-31
 

Södra Berget

Webbkameran där man kan se Ängen på Södra Berget live. Det är säkert många som gärna vill kolla hur det ser ut där uppe innan man ger sig iväg till vårt Friluftscenter för att åka några varv.
Info om skidspår – aktuell spårstatus


2020-12-31

 

Det blev vinter i år också!

Äntligen kommer snön! Perfekt att påbörja det nya året med en riktig vinter.

2020-12-31

  Lappkast

Skidskolan

Nu när vi har fått lite mera snö startar vi Skidskolan med att öva på det perfekta lappkastet. Var noga med att följa bifogad instruktion för om du trasslar in ben och armar i varandra då har du gjort något av momenten på fel sätt.

2019-11-03
 

Varning!

Det är kanske bäst att undvika att åka rullskidor och inlines på Södra Bergets rullskidbana nu när gående har tagit över - särskilt på helgerna! I dag åkte jag först några varv och försökte då att påpeka till alla de som gick på den asfalterade delen att det kunde vara mycket riskabelt eftersom vi som åker där kommer i hög fart och inte har några bromsar på rullskidorna. Men likväl krockade jag och skadade mig när ett par som gick i bredd klev ut framför mig och blockerade så att en sammanstötning blev oundviklig. Tror att det behövs tydligare skyltning för att det inte ska kunna gå att skylla på att de inte visste var de skulle gå.


2019-03-11

  Snart är det vår

Snart är det vår!

Men än så länge ska vi njuta av en härlig senvinter med massor av snö. Fina skidspår finns det lite överallt så passa på att ta tillvara på denna fina årstid - för tiden går ju som bekant alldeles för fort när man har roligt.

2019-01-11

  Stormen Jan

Stormen Jan

Var rätt så ensam i skidspåret i dag. Det var förstås för att Jan (stormen Jan) var där och stökade på när han stormade fram bland träden på Södra Berget. Ibland höll han emot riktigt ordentligt men det hände också att jag fick en rejäl puff i ryggen så att man nästan flög framåt. Det är i alla fall häftigt att känna på vädrets makter och det är samtidigt en stark naturupplevelse.

2018-11-24

 

Skidpremiären!

400 m skidspår runt Ängen med den sparade snön från förra vintern har möjliggjort riktigt fin skidåkningsträning. Det blev kanske lite snurrigt eftersom det vill till några varv om man nu vill åka en mil eller så. Men det är alltid lite speciellt och extra trevligt med vinterns första premiäråk på snö. Det gäller ju att få tekniken att fungera igen och då inte minst balans och timing i den ringrostiga kroppskoordinationen för att skateåkningen ska flyta igen. Därför behövs det ett antal mil i lugn och fin takt för att komma igång igen.

2018-10-13

 

Det blir vinter i år också!

Fjolårets vinter bjöd på massor med snö och var fantastisk för oss som gillar skidåkning. Men vad kan vi vänta oss av den kommande vintern, ska det bli mycket blötsnö eller får vi mest av kramsnö, drevsnö, kristallsnö, skarsnö, hagel, kornsnö, sockersnö, pudersnö, modd, snöslask, snörök, yrsnö? Eller ska det komma riktiga lappvantar med klabbföre? Vissa vintrar får vi en skvätt av varje så vi får väl ge oss till tåls och vänta och se vad det blir.

2018-10-13

 

Rullskidbanan

Den nya rullskidbanan på Södra Berget har blivit en enorm succé och det är alla kategorier av åkare som snurrar runt på den relativt korta och snälla banan. För de som vill ha en lite längre sträcka att åka på kan förslagsvis lägga till en sväng till hotellparkeringen och sedan tillbaka igen till Ängen.

2018-05-31

  Sommar i maj

Vinter - Vår - Sommar - allt på en gång!

Att prata väder är ett vanligt samtalsämne. Med en extremt snörik vinter och en kort vår som gick över till sommarvärme efter en vecka då har vi verkligen fått något att prata om och komma ihåg som ett historiskt väderår.

2018-05-06

  Skidspåret i dag

6 maj 2018

Än är det inte slut på skidåkningen här på Södra Berget. Det blir nog att åka några dagar till innan skidorna ska parkeras i sommarförvaringen. Bästa spåret utan genomslag är slingan på 2 km som funkar riktigt bra även om det går lite tungt i den lösa skitiga snön. Men man ska inte begära för mycket en sådan här dag när grannen tar fram solstolarna och jag åker iväg på en skidtur.

2018-05-03

  3 maj 2018   3 maj 2018   3 maj 2018

3 maj 2018

Efter en riktig vinter har vi nu dessutom fin skidåkning så här en bit in i maj. 2,5:an på Södra Berget är i fint skick förutom på ett ställe där det behövs några skyfflar snö och då ska vi nog kunna åka minst en vecka till på konstsnöbädden.

2018-04-25

  25 april 2018

25 april 2018

Här kan man välja om man ska åka långt eller kort. 2,5:an och Hotellslingan är preparerade och har fortfarande ett rejält snötäcke och en fast hård botten. Klassiska spåret är förvånansvärt bra, fastän kanske lite lösa kanter. Men vadå? Det är faktiskt 25 april!

2018-04-20

  Christer Bäckström

Solen värmer gott

Det är varmt och skönt i solen men här har nog Christer Bäckström tagit skidåkningen till en högre nivå.

2018-04-20

  Våren på Södra Berget

Idylliskt i skogen

Våren kämpar med all snö som finns i markerna.

2018-04-14

  Vårvinter på Södra Berget

Vårvintern är en härlig tid!

Fortfarande fina vinterdagar och här på Södra Berget trivs hundar och barn med soldyrkare, skidfantaster och motionärer. Kanske kommer det fortfarande gå att åka skidor här en bit in i maj denna snörika vinter.

2018-03-15

  Nästan som i fjällen

Ännu en vinterdag

Är det en vy från någonstans i fjällen? Nej, så här ser det ut om man åker Klökanspåret och blickar upp mot Åkerigrus.

2018-03-01

  en fin vinterdag

Vinterdag

15° kallt och rätt mycket snö och om jag har förstått det rätt så är detta något som i England kallas för "Beast from the East" och i Tyskland för "Siberian Bear" i södra Sverige talar de om "snökanoner" här i Sundsvall kallar vi det för en "torsdag".

2018-02-25

  Skidans dag

Skidans dag 25 februari

Skidans dag är en folkfest för stora och små i hela kommun, Föreningar tillsammans med Sundsvalls kommun ser till att massor av spår och stugor är preparerade och bara väntar på dig. På plats får du tips om teknik, bästa vallan och prata skidåkning. Under dagen kan du självklart köpa fika eller äta enklare lunch i stugorna eller varför inte fika ditt eget vid brasan.
Läs mer

2018-02-10

  Klökanspåret

Klökanspåret

Det oerhört populära Klökanspåret är nu åkbart efter en sen spårdragning denna snörika vinter. Som motionsspår är denna slinga helt perfekt och det var många som i dag tog tillfället i akt att få en fin tur i riktigt bra spår. Träffade på både äldre och yngre och föräldrar som drog barn i pulka, och förstås det oundvikliga, hundar och folk som promenerar i spåret. Men som sagt var Kökanspåret är nog det bästa spåret på norra sidan.

2018-01-15

  Sankt Olofsrännet

Sankt Olofsrännet

Lördag 27 januari kl 11.00

Distriktsmästerskap i fri stil! En av få möjligheter att som senior och motionär åka ett fristilslopp med individuell start.
Läs mer

2018-01-12
  Hulistugan

Hulistugan

Hulistugan har öppet 13 januari till 25 mars (vid skidföre/snötillgång)
lördagar och söndagar kl.11.00 - 15.00.
Läs mer

2017-12-26
  Spårsläde   Julhelgens spårsläde

Skidspår

Hela norra spårsystemet blev preparerat i dag Annandag jul. Fina spår på Ryggis, Hulispåret och Bosvedjespåret. T.o.m. Klökansvängen är nu spårat!


2017-12-01
  Gröna 10:an

Vintern ser ut att vara här!

En riktig vinter kan det bli i år om vi har lite tur med vädret. Alla skidspår på Södra berget är delvis omgjorda och de kan bli riktigt bra bara man har vant sig vid de nya dragningarna. Gröna 10:an blir nog mitt favoritspår denna vinter eftersom det är lagom kuperat och längden passar mig också bra.


2017-11-15
  Årets första snö

Årets första snö!

Det snöade lite i dag men det är inget skidföre direkt.
2017-04-09
Skidsäsongen är nu slut

Sista etappen på en omväxlande skidsäsong är att preparera skidorna inför sommarförvaringen. Visst har det varit lite si och så med snötillgången men faktiskt har det hela vintern varit utmärkta spår att åka i på Södra Berget. Men från och med denna vecka blir det löpträning som gäller eftersom orienteringssäsongen är i antågande. Fastän kondition är i skapligt skick är det alltid lite påfrestande för muskulaturen att byta från skidåkning till löpning.


2017-04-03
 Naturens konstverk

På vägen upp till Södra Berget kan man se konstverk som naturen bjuder på. Det är ofta så här på vårsidan som det blir vackra och häftiga formationer när smältvattnet fryser till is. Och om ni undrar så är det fortfarande bra kvalitet på spåret runt 2,5:an. Åkte fyra varv i dag i solen och njöt av att fortfarande ha möjlighet att kunna åka i bra spår.

2017-03-30
 

Fortfarande fina spår!

Tussilago nere på stan och här uppe på berget åker vi skidor och tar en fika när vi behöver vila. Konstsnön smälter inte lika fort som vanlig natursnö därför är det fortfarande riktigt fina spår runt hela 2,5:an
2017-03-25
 

SVINGAN SVÄNGEN

Bra att det varnas för en lite vådlig utförslöpa. Själv behöver jag nog i stället ha en förvarning inför uppförsbackarna för det är där jag får mjölksyra och en massa annat elände och så blir jag ju så väldigt trött innan jag har kommit uppför dessa obarmhärtiga motlut.


2017-03-23
 
Hagaskolan har friluftsdag

I dag på Södra Berget vimlade det av små skidentusiaster när lågstadiet på Hagaskolan hade friluftsdag. Träffade på två elever som åkte på 2,5:an och när jag frågade om det gick bra så sa den ena att det gjorde det för hon lekte att hon var en popstjärna som åkte skidor. Då berättade jag för dem att Charlotte Kalla också brukar åka i det här spåret och att hon är så populär att hon därför också är en slags popstjärna. Då ville dom att jag skulle visa hur Charlotte Kalla åker men det är ju inte så lätt fixat för en lite till åren kommen skidfantast. Gjorde i alla fall ett tappert försök och det verkade som om ungarna var nöjda och faktiskt lite imponerad av min framfart - den korta bit som jag orkade hålla Kallas fart förstås.


2017-03-18
 

Fågelbergsstugan

Den bästa tiden är nu om man vill åka lite friåkning på skare som jag gjorde i dag på vägen upp till Fågelbergsstugan från bortre ändan av Gula 5:an. Mysig stämning i stugan och våfflorna doftade gott. Återvägen blev efter NTO-spåret och det var faktiskt rikt bra utifrån rådande förhållanden.
2017-03-10
  Kommunens nya infotavla.Promenadvänligt i Ryggisspåret!

Kommunen inbjuder folk till att promenera i Ryggisspåret men Anders på Kommunen intygar att det fortfarande är tillåtet att också åka skidor här om man håller sig långt till höger i spåret.
Ursäkta den sarkastiska tonen men jag orkar faktiskt inte hantera sådana här tokigheter på ett mer seriöst sätt.


2017-03-10
  Spår uppkört av självgående "spårmaskiner".Vilken härlig skiddag!

Det blev en längre tur idag med start från Ryggisspåret över Granloholm fram till Hulistugan sedan en sväng runt Hulispåret inklusive Lägdan. Tillbaka mot Sjukhuset och upp till Ryggis. Toppenväder och bra med snö hela vägen som gjorde resan till en riktigt fin skidtur.


2017-03-08
 
Hitta ditt favoritspår och kolla statusen
Titta det snöar!

Det ska snöa hela dagen i dag! Ser alltså ut att kunna bli en förlängd skidsäsong, för det kändes faktiskt lite malplacerat med vårväder i februari!


2017-03-04
 Skidans Dag 4 mars

Skidans Dag är en heldag och en folkfest för dig som älskar längdskidåkning! Ca 300 km av kommunens alla skidspår är preparerade och tillsammans med skidföreningarna är alla stugor också öppna. Under dagen kan du fika vid brasorna eller köpa ditt fika och en enklare lunch i stugorna.
Läs mer


2017-02-25
 
Hitta ditt favoritspår och kolla statusen
Ryggisspåret på Norra Berget

Snölagret på Ryggis täcker precis så att det har gått att dra spår som är riktigt skapliga. Under dessa omständigheter gäller förstås Kajsa Vargs devis "Man tager vad man haver"


2017-02-18
 
6 grader varmt och väldigt isigt på sina ställen. Då är det verkligen markant skillnad mellan vanliga skidspår och spår med utlagd konstnö.
Vårväder i februari
Februari som normalt brukar vara den kallaste vintermånaden vill inte bjuda på något riktigt vinterväder. Den ihållande värmen tar hårt på spåren och man kan faktiskt undra om det ska bli någon mer snö denna vinter.


2017-01-28
 
Det var mycket folk på Södra i dag och trångt på parkeringen som det brukar vara på helgerna.
Kanske något av nästa års projekt är att utöka parkeringsmöjligheterna?Ängen, Södra Berget
Som vintern har gestaltat sig hitintills kan man inte annat än uppskatta det arbete som Pessi och Co gör för att få till åkbara spår.


Folkfest på Ängen med hundar och ungar och hemgjord äppeljuice.

2017-01-23
 Ängen, Södra Berget
Det är verkligen lockande och inbjudande när man har en hel manchestermatta att åka på.


2017-01-13
 Södra Bergets Friluftscentrum
Friluftscentrum Södra Berget 2017-01-13, kl. 19:20:24


2017-01-10
 Sankt Olofs Rännet! Lördag 28 januari arrangeras vid Hulistugan en längdskidtävling i fri stil med intervallstart. Förutom barn och ungdomsklasser så är tävlingen i år även Distriktsmästerskap för seniorer inom Medelpads Skidförbund. Även en motionsklass finns för åkare som ej vill eller har rätt att starta i DM.

Se inbjudan för mer information
Resultat

2017-01-08
 Pilgrimsleden måste dra fram efter Ryggisspåret eftersom det strövar omkring såna mängder av vandrande noviser som inte förstår bättre. Bortsett från detta är det i alla fall möjligt att åka klassiskt även om snötäcket är lite för tunt för att det ska gå att dra riktiga spår.

2017-01-07
 Gula femman på Södra Berget var skapligt åkbar i dag när jag åkte den för första gången den här vintern. Eftersom jag skejtade var det lite väl löst och tunt snötäcke men fullt åkbart ändå. Klassiska spåret såg däremot ut att vara riktigt bra hela gula femman.

2016-12-17
 Konstsnöspåret har nu blivit utökat så att Utsiktsslingan är med. Med den här dragningen blir spåret 2,2 km enligt min gps. En snöbädd med spår finns också från konstsnöspåret fram till parkeringen och det är bra för häromdagen när det var isgata här gjorde jag någon form av konståkningspiruett när jag skulle gå där med mina skidskor.

2016-12-13
 Luciadagen på Ängen, Södra Berget. Så här spektakulärt kan det se ut när videokameran försökar se igenom snöröken.

2016-12-12
 Konstsnöspåret har en lite annan sträckning så här i början av säsongen. Det som är bra med den här dragningen är att i slingan ingår Långbacken där många vill köra stakningsträning. Men nu när man ska nerför Bamsespåret blir det två isiga kurvor som säkert av vissa kan upplevas för att vara lite för häftiga.

2016-12-11
 Konstsnön kommer verkligen till sin rätt nu när natursnön lyser med sin frånvaro. Det är både en vacker och lite märklig syn när man ser hur snöslingan drar fram genom den gröna skogen.

2016-12-10
 Webbkameran där man kan se Ängen på Södra Berget är en bra servicefunktion, för det är säkert fler än jag som gärna vill kolla hur det ser ut där uppe innan man ger sig iväg dit för att åka några varv. Men en gång för några år sen blev jag verkligen konfunderad när jag kollade webbkameran för då såg jag någonting konstigt som rörde sig över Ängen och som jag inte kunde begripa vad det var. Sedan visade det sig att det var den tama renen "Renata" som var ute på sin kvällspromenad.

2016-11-13
 Kanonkul tyckte barnen det var att busa i snödimman från snökanonerna som står och sprutar konstsnö uppe på Södra Berget.

2016-11-12
 Vinterns premiäråk blev några varv runt 2,5:an på Södra Berget. Tekniken sitter inte som man skulle vilja så nu är det bara att nöta på för att få några mil i kroppen. Spåren är väl så där men det går bra att skejta och åka klassiskt i stort sett överallt. Kanske skulle 2,5:an kunna vara lite jämnare för nu är det onödigt knöligt eller om man tycker att det är så eftersom balansen och tekniken inte är riktigt i tipp topp. Mycket folk var det i alla fall som trivdes i solen när de åkte runt och visade upp alla varianter av åkstilar.

2016-11-07
 SMHI har nu gått ut med en klass 1-varning om att det kan bli kraftiga snöbyar under de närmaste dagarna. På vissa ställen väntas upp mot 15 centimeter snö komma under kort tid. - Ja men då blev det vinter i år också! Nu går det att göra riktigt fina skidspår både här och där. Men eftersom den snö som har kommit är lite fluffig funkar det fortfarande inte att göra spår överallt. Men det är gott nog som det är så länge.

2016-11-02
 - Det är väl inte direkt något skidföre men det är alltid lite speciellt när den första snön kommer.

2016-10-30
 - Internationella skidförbundet har infört en regel om maxlängd på stavarna under de klassiska loppen. Stavarna får vara max 83 procent av åkarens kroppslängd. Det är åkarens kroppslängd iförd pjäxor som gäller och längden på stavarna mäts från spets till ovansidan av bandet kring handleden.2016-04-10
 - Men grabbar ni får inte ge upp ännu! Kör ut lite av konstsnön och lägg på barfläckarna så går det att åka åtminstone en vecka till. Under morgontimmarna är det faktiskt rätt många som fortfarande är ute och njuter av att åka skidor här på konstsnöslingan på Södra Berget.

2016-04-07
- Jo men visst är det fortsatt fint på 2.5:an på Södra berget! Spåret är dock förkortat till ca 2 km, då Utsiktsvängen inte längre prepareras. Med så tjock och fin bädd av konstsnö på det övriga spåret går det nog att preparera slingan ett tag till. Troligtvis vet inte skidåkarna i allmänhet om har pass bra det fortfarande är att åka här uppe på Södra Berget eftersom de flesta redan har hunnit med att packat undan utrustningen för den här säsongen.

2016-04-01
 - Nog för att det är 1 april i dag men detta är inget aprilskämt! Otroligt nog är det faktiskt så här fina spår när man åker 2,5:an uppe på Södra Berget. Varje dag som jag åker upp till Ängen så här på våren tänker jag att det här blir väl sista gången för den här säsongen, men så ser man att grabbarna som sköter anläggningen har varit ute och fyllt igen barfläckarna med konstsnö och att det fortfarande är hur fint som helst i spåret. Så här bra skött har det väl aldrig varit här uppe vad jag kan komma ihåg, därför all heder till spårpersonalen som verkligen vet hur skidspår ska skötas. Tips: Om man är ute tidigt på morgonen är spåren både hårda och snabba och då är det bara att hålla i hatten när man åker.

2016-03-18
 - Det finns verkligen många olika spår att välja på utifrån Ängen på Södra Berget. Man kan om man vill njuta av vårvädret, ta en längre tur till någon raststuga, eller också som jag gjorde i dag köra tiominuters intervaller på 2,5:an. Fastän solen har börjat äta på snön så kommer det säkert gå att åka skidor ett bra tag till här uppe på berget, under förutsättning att det fylls på med lite mera konstsnö i solbackarna.

2016-03-15
 - Det varma vädret tar hårt på snön och bitvis blir det blött och slaskigt. Men lite slask stoppar i alla fall inte våra vänner som har gett sig f"n på att dom ska promenera i preparerade skidspår. Eftersom solen kommer att brassa på för fullt några dagar till blir det antagligen Södra Berget med sin konstsnö som gäller framöver och det är ju bra att det på så sätt finns spår att åka i för oss som uppskattar den härliga skidåkningen som man får uppleva under vårvintern.

2016-03-12
 

Hulistugan

- Grillkorv, skidor, hembakade bullar, kälkar, skidåkare, soldyrkare, våfflor, motionärer, stjärtlappar, termosar, nyponsoppa, kaffedoft = Sportlovsvecka!
16 januari till 3 april har Hulistugan öppet lördagar och söndagar kl.11.00-15.00.
Under sportlovsveckan är det öppet varje dag.
Läs mer

2016-02-16
- Det här har man längtat efter! Tillräckligt med snö (nästan) för fina skidspår, lagom temperatur och lite solsken. Det blir nog en tur till Hulistugan i dag eftersom jag ser på kommunens hemsida "Aktuell spårpreparering" att att det finns uppkörda spår mellan Ryggis - Sticksjö - Huli. Har det dessutom också funnits dragna spår förbi Klökan då kunde jag tagit min vanliga träningssväng som jag och många andra tycker är så omväxlande och bra.

2016-01-29
- I dag var det en vilodag för Charlotte Kalla och gänget på SM-veckan uppe i Piteå. Eftersom det endast är längdskidor som intresserar mig så var det ingen spännande skidåkning att se på TV. Därför om det nu skulle bli någon skidåkning fick jag själv ge mig ut i spåren. Och det må jag säga som det ser ut nu med snötillgången efter blidvädret kom konstsnön på Södra Berget verkligen till sin rätt. 2,5:an var nypistad i dag och helt perfekt för både skating och klassisk åkning.

2016-01-23
TvåÅker - SkidO - Lördag 23 januari
Arrangör: Njurunda OK
Plats: Kyrkslätt skola
- Att orientera som löpare eller orientering med skidor på fötterna är lika roligt och så blir det lite variation i aktiviteterna för oss som håller igång året runt.
Resultat - TvåÅker
Resultat - Öppna klasser
Karta - Vägvalsanalys

Martin Hammarberg och Jonas Åkerdahl
Överlägsna segrare i årets TvåÅker blev Martin Hammarberg och Jonas Åkerdahl

Njurunda OK arrangerde TvåÅker 2016
Ett bra arrangemang presenteras bäst genom en fin bild.

2016-01-16
Det var nog lite för optimistiskt när jag trodde att snön som har kommit ska räcka till för att göra skidspår överallt. Tog en tur i dag från Ryggis och fram och tillbaka till Hulistugan och kan därefter konstatera att det behövs minst 10 - 20 cm till för att det inte ska bli genomslag där man drar med spårkälken. Åker man den här sträckningen genom Granloholm till Hulistugan är det ett elände med alla grusade gångvägar som ska passeras, därför blev jag glatt överraskad när jag träffade på en skidåkare som hade tagit med sig en snöskyffel och gjorde smala snösträngar vid passagerna. Tack Tommy Lundemo vi är många särskillt nu under helgen som uppskattar ditt oegennyttiga initiativ.

2016-01-11
Helt perfekt med all den här snön som kommer nu. Ligger den bara till sig lite så kommer det att gå att göra finfina skidorienteringsspår i skogen också.


2016-01-06
Kallt!!! Men det går ju att njuta av att det är myggfritt i alla fall.

2016-01-04
 Äntligen blev det vinter i år också! Nu går det att göra riktigt fina skidspår både här och där. Men eftersom den snö som har kommit är lite fluffig funkar det fortfarande inte att göra spår överallt. Men det är gott nog som det är så länge. Så ut och åk skidor gott folk!

2015-12-30
Som det ser ut nu får man antagligen ge sig i väg till ryska Sibirien för att få åka skidor på natursnö. Och föresten om man ändå är i Sibirien kan man ta sig till Bajkalsjön och ut på ön Ogoj för där finns en buddhistisk stupa, som innehåller heliga texter och relikerna av ett buddhisthelgon. Enligt en sägen kan man vandra barfota åtta gånger runt stupan och på så sätt få ro i själen. Själv tycker jag att det räcker med att åka tjugo varv runt utsiktsslingan på Södra Berget för att få ro i en trånande skidåkarsjäl.

2015-12-22
Utifrån omständigheterna var det verkligen riktigt bra spår uppe på Södra Berget i dag. Bra preparering var det också därför är det nog inte mer än rätt att Pessi som lägger ner själ och hjärta för att det ska bli så bra spår som möjligt får en riktigt stor guldstjärna i sin arbetsbok. Fortsätter han och jobbar på det här sättet blir det säkert fler stjärnor i boken innan säsongen är över.

2015-12-14
Tog en sväng upp till Ånäsparken i Kovland för att kolla in deras konstsnöprojekt. Och jag måste säga vilket bra spår de redan har fått till med tillgång till endast en snökanon. Lite kort var det förstås, endast 250 m men snökanonen sprutade mer snö för fullt när jag var där i dag så planerna är nog att förlänga slingan, kan jag tänka mig.


2015-12-14
Det är bra för folkhälsan att komma ut och röra på sig i friska luften. Det är en av anledningarna till att Sundsvalls kommun bl.a. bygger och underhåller fina cykelvägar utan att de som åker på dem ska behöva betala någon annan avgift än det som fördelas över skattsedeln. Skidåkningen som är en av de bästa friskvårdsaktiviteterna är också ett av många prioriterade områden för kommunens beslutfattare. Men frågan är hur de tänkte när de då avgiftsbelägger den traditionella skidåkningen uppe på Södra Berget? Det finns säkert en massa förklaringar och ursäkter till varför detta skulle vara en lämplig åtgärd, men i min värld är det i högsta grad kontraproduktivt i samma nivå som att avgiftsbelägga Sundsvallsbron fastän man vill att folk ska ta bron i stället för att åka genom centrum. Det är en effektiv metod att hålla nere brukandet genom avgifter och det känner politiker och tjänstemän på kommunen väl till när de t.ex. tar ut parkeringsavgifter. Därför blir slutsatsen för denna långa utläggning - ta omgående bort avgiften för att åka i skidspåren på Södra Berget!
Läs mer

2015-11-30
Jag tror att det kan bli bra med Pessi Liukkonen som ansvarig för kommunens skidspår. Som han säger själv är det en fördel att han är van skidåkare och därför har en känsla för hur spåren ska skötas. Det är ju omöjligt att kunna tillfredställa alla förväntningar och önskemål men jag tror säkert att Pessi kommer att försöka i alla fall så gott han nu kan med hänsyn till väder och resurser.
Läs mer

2015-11-24
Det ser tyvärr ut som om det kommer att bli en dålig försäsong i år igen för oss skidåkare som håller till på Södra Berget. Ingen natursnö i sikte och nu efter flera dagar med minus grader så är det inte särskilt mycket konstnö som har producerats. Två snökanoner med bäst före-datum räcker inte långt om det ska fungera tillfredställande för att få upp tillräcklig kapacitet på snötillverkningen.2015-04-11
Finns högar med konstsnö kvar som tydligen inte ska användas för att förlänga säsongen på 2,5:an uppe på Södra Berget. På skyltarna runt spåret står det att spåravgiften bl.a. ska användas till att köra ut snö när det behövs. När nu skidåkarna fullföljer sin del av avtalet/påbudet och betalar avgiften kanske det vore lämpligt att den s.k. skidalliansen utför utlovad åtgärd. Nu ser det tyvärr ut som om dagens skidtur på mycket fina spår blir årets sista för oss skidentusiaster eftersom de kommunanställda i dag avslutar sin preparering av spåren.
Läs mer

2015-04-04
Nu var det nära! Det blev några varv runt 2,5:an på Södra Berget i dag också och på det varv som gick fortast fick jag tiden 10.09. Kanske jag kan klara av att komma under 10 min trots allt. Med lite snabbare före så ska det nog gå.

2015-04-03
Tar i så att livstycket nästan spricker men likväl kommer jag inte under 10 min vid skapligt före på 2,5:an uppe på Södra Berget. Tänkte att kanske varvet är längre än 2,5 km eftersom jag ju åker så fantastiskt fort - ibland om det går utför och så. Men efter att jag har testkört med min gps blev sträckan uppmätt till 2630 m. Så ska jag under 10 min får jag nog träna eller gena.

2015-03-30


Det var inte bara jag utan det verkar som om Charlotte Kalla också var ute och inspekterade spåren på Södra Berget. Konstaterade att fastän det har varit både varmt och slaskigt var det jättefina spår. Tror nog att de håller minst ett par veckor till om nu bara vädergudarna tillåter detta.
2015-03-28
Det var en verkligt fin skiddag på Södra Berget i dag. Alpina SM i slalombacken och mängder med folk i skidspåren denna härligt soliga dag. Kanske det gick lite tungt i den sugande nysnön och därför tyckte jag att det var någon som sa "Ska jag bogsera farbron uppför backen" men det var nog bara ett önsketänkande från mig när jag såg Anders Svanebo och Charlotte Kalla blåsa förbi i motlutet. Annars undrar jag om Charlotte tvättar håret i samma Dunderhonung som hon käkar till frukost eftersom hon nuförtiden har så fin glans på sitt hår och vacker färg på det har hon också.


2015-02-17
Åk med ett varv runt VM-sprintbanan i Falun med hjälp av DN:s interaktiva grafik.
Klicka här

2015-02-15
Fortfarande lite tagen och utmattad efter att på TV ha sett vad Charlotte presterade på Kalla-dagen (15/2 är datum då hon har som vana att göra sina fantomlopp) Prövade Ryggisspåret och blev positivt överraskad av att det klassiska spåret var i så pass bra skick. Som vanligt var det sämre ställt med den preparerade skatingdelen. Men att från Ryggis åka fram och tillbaka till Hulistugan är ett evigt ta av och ta på skidorna p.g.a. alla grusade gångvägar som måste passeras.
Läs mer

2015-01-25
Det gick faktiskt riktigt skapligt att skejta runt Ryggisspåret i dag. Fast och fin botten om än lite gropigt efter alla som som tycker att det är lämpligt att promenera i preparerade skidspår. Det kunde kanske vara på sin plats med några skyltar som hänvisar gående till alla plogade promenadstråk som det finns så gott om runt Norra Berget.
Läs mer

2015-01-13
Äntligen har vi tillräckligt med snö för att kunna köra upp bra skidspår. Kanske Ryggis blir preparerat under morgondagen vilket vi får hoppas på för oss som åker skidor här på norra sidan.
Läs mer

2014-12-31
Trevligt att Charlotte Kalla hade tagit sig möjlighet att ställa upp i Tynderö-cupen som genomfördes i går kväll den 30 december. Det är extra häftigt för våra lokala skidungdomar att få åka i samma tävling som vår enormt populära skidstjärna.
Läs mer

2014-12-27
I dag var jag och testade skidspår på Skönviksberget. Mycket bra spår på Tjärnslingan både för skate och klassiskt.
Läs mer

2014-12-21
Som det ser ut nu så ska nog Utsiktsslingan på Södra Berget hinna bli åkbar till julhelgen. Redan nu går det hjälpligt att åka runt på Ängen om man håller sig nära staketet och då börjar man med att åka ut på utsidan om staketet och sedan på insidan på tillbakavägen vilket ger ett varv på ca 350 m.

2014-12-19
Snökanonerna är i gång och kör för fullt på Södra Berget. Har inte kollat men troligtvis finns det i helgen ett kortare spår att åka runt på.

2014-10-22
Årets första snöflingor! De är alltid lika efterlängtade av oss som uppskattar vintern. Tyvärr är det ingen tjäle i marken så vi får nog inte behålla den här första snön. Men jag vill börja åka skidor NU!


2014-03-28
Bara så att ni vet! Det är förtfarande riktigt bra spår på Södra Berget! 2,5:an underhålls på ett föredömligt sätt av kommunens personal och till viss del av folk från Stockviks IF som ska ha tävling i morgon lördag, därför har dom också skottat i lite snö på slingan de har tänkt använda sig av.

2014-03-21
Som vanligt på vårarna blev jag igen lite lurad av vädrets makter. Först blir det nästan barmark och man tror att nu är det vår men så kommer det en ny liten köldknäpp med mera snö och man kan plocka fram skidorna på nytt. 2,5:an på Södra Berget var fullt åkbar i dag. Nog för att det gick lite tungt i det varma soliga vädret (+10°) och snön smälter fort bort. Det är nästan så att det går att se skillnad mellan varje varv man åker. I morgon kan det säkert vara någon barfläck om nu inte spårskötarna skottar i lite i solbackarna.

2014-03-12
Denna extremt korta och varma vinter håller på att ta slut så nu blir det nog till att packa undan skidorna och att ta fram orienteringsskorna i stället. Vilken tur att man bor i en landsända där man har möjlighet till att få njuta av denna omväxling och där man verkligen kan leva med årstidsväxlingarna som alla har sin särskilda tjusning.

2014-03-09
I dag var det blött i spåren och tungt före men av detta blir det också förstås extra bra träning. 2,5:an på Södra Berget är fortfarande riktigt bra och det går också att åka oranga 5:an och hotellslingan om man kryssar runt barfläckarna som börjar komma fram.


2014-03-03
Allt tyder på att det ska gå att åka skidor ett bra tag till på Södra Berget. Konstsnön står emot blidvädret och det är bra med snö fortfarande i de preparerade spåren. Oranga 5:an som innefattar 2,5:an och hotellslingan är fortfarande helt perfekta för både skating och klassisk åkning. Så de e bare å åk!

2014-02-16
Carl XVI Gustaf och drottning Silvia på läktarna i Laura skidstadion, Sotji fick bevittna när Sverige tog GULD även i herrstafetten genom Lars Nelson, Daniel Richardsson, Johan Olsson och Marcus Hellner.

2014-02-15
GULD till Sverige i damstafetten i Sotji!!! Hela laget kämpade och gav allt men det Charlotte Kalla gjorde är närmast otroligt mäktigt. Det är en sak att ta in ett försprång på 26 sek men att dessutom hämta fram krafter för att vinna spurten det är mäktigt. Hon verkar att ha gjort allting rätt i sin träning fram till OS. Först hade hon i fjol en period med extra tung träning då hon byggde upp sin styrka och så i år höjer hon tempot och finslipar tekniken ytterligare ett steg. Det syns på henne att kroppen svarar för vilja har hon alltid haft och extra roligt är att hon har många år kvar som skidåkare. Vi kan därför se fram emot att hon bjuder oss på fler spännande högtidsstunder för ingenting slår längdskidåkning som underhållning på TV. Hoppas bara att SVT kan ta tillbaka sändningrätten så att alla kan få ta del av alla större evenemang i fortsättningen.

2014-01-19
Det har kommit mycket snö de sista dagarna men det är sån där lätt och fluffig snö som det svårt att preparera bra skidspår av. Men oavsett detta, med avgiftsbelagda skidspår och snökanoner så förväntar man sig lite bättre preparering på Södra Berget. I dagsläget är 2,5:an, Hotellslingan och oranga 5:an skapligt tryckta och har också klassiska spår som det nu går bra att åka i. Att en gran låg och hängde över spåret i utsiktsslingan där många barn åker gör också att man funderar vad kommunen egentligen använder sina resurser till. Skulle som sagt inte säga så mycket om det inte vore för det här med att skidåkningen är avgiftsbelagd på Södra Berget och i och med detta förväntar man sig också extra bra förhållanden.

2013-12-26
Utsiktsslingan på Södra Berget är nu förlängd med en liten slinga på Ängen. Totalt blir det 580 meter och förvånansvärt bra spår med tanke på hur vädret har varit senaste veckan med plusgrader och allt regnande.

2013-12-14
Charlotte Kalla går ju fram som en stormvind i skidspåret i år så därför undrar jag om det är Charlotte som har kört ett träningspass på Ryggis eller om det är Ivar som har dragit ett race efter elljusspåret eftersom det nu ligger mängder av omkullblåsta träd i spåret.

2013-12-11
Körde mitt premiäråk för året på Södra Bergets korta utsiktsslinga. Det är väldigt kort men lämpar sig sig bra för att öva upp tekniken och för att komma igång på riktigt. Annars var det riktigt internationellt i spåret i dag. Först och främst var det en ryss som åkte i från mig och så en tysk som jag i alla fall kunde hålla bakom mig och sedan var det en kvinna från Ungern som skulle prova om hon kunde åka skidor. Kul med denna variation på åkare.

2013-12-06
I går var det barmark och i dag är det 20 cm med snö och full vinter.

2013-12-02
Utsiktsslingan på Södra Berget är uppkört och klart. Spåret är ca 380 m och riktigt OK enligt de som testat.
Läs mer

2013-11-22
Snökanonerna arbetar för högtryck på Ängen, Södra Berget.
Läs mer

2013-10-17
I dag kom dom första snöflingorna! Ser redan fram emot att få ta fram skidorna och glida i väg på något av alla välpreparerade spår som som vi har förmånen att ha här i närområdet.

2013-04-07
Har åkt så mycket skidor denna fantastiskt fina skidvinter men nu håller den på att ta slut. Kommunen sköter spårprepareringen helt perfekt även här på norra sidan och det är ju trevligt för oss som gillar skidåkning. Bra förhållanden underlättar också nyrekrytering av barn och ungdomar till skidsporten. Kanske t.o.m. någon av alla som går omkring i spåren och stöder sig på sina gåstavar också bestämmer sig för att skaffa sig skidor till sina stavar. Men efter dagens skidtur blir det nog att jag ställer undan skidorna och tar fram orienteringsskorna i stället. Man har ju på detta sätt förmånen att kunna njuta av att vara ute i naturen både sommar och vinter.
2012-12-21
Eftersom Mayakalendern förutspår att jorden ska gå under just i dag tog jag mig en extra funderare vad jag helst ville göra innan det blev för sent. Efter moget övervägande blev det en skidtur i lätt snöfall bland snötyngda granar, så nu är jag beredd på vad som komma skall....
2012-12-07
Har åkt några varv på Ryggis både i går och dag. Det är märkligt det här med premiäråken på den första snön hur härligt det känns. Minns ibland hur det kändes när man som tolvåring kajkade runt på spåren hemmavid och nu femtiofem år senare är det faktiskt minst lika kul att åka skidor. Det är på något sätt som om den egna kroppen och naturen går in i varann och bildar en enhet där en harmoni uppstår som annars är svår att hitta i vår speedade tillvaro.
2012-12-04
Nu har vi nog den riktiga vintern här, snön är i alla fall på plats och det är spårat och klart ute i Töva. På Södra Berget är Två och en halvan och Hotellslingan spårade. Så det är bare å åk.
2012-10-16
Titta det snöar

Titta det snöar! skulle nog Povel Ramel utbrista och börja sjunga...
Titta det snöar! Titta det snöar!
Allting är vitt vitt vitt!


2012-03-25
Det var precis här...


som våren hann i fatt mig!!!


2012-03-20
I dag var jag ute i Södra Bergets spårsystem och rastade mina skejtskidor. Kommer man i väg på morgonen före klockan tio så är det hur bra som helst i spåren. Vill man åka friåkning på skaren måste man nog vara ute senast vid åtta tiden på morgonen. Spårskötarna jobbar på bra med att lägga ut konstsnö där solen har tagit lite extra. Endast en liten barfläck borta vid Stora Bergssvängen och ett litet vattendrag som har ätit sig igenom längst bort på oranga femman. Här borde faktiskt kommunen gräva ner en vattentrumma eftersom det är likadant varje år just på det här stället.

2012-03-16
Skarskidorientering söndag 18 mars
Upplev det friaste som går inom längdskidåkning med en tidig morgontur på stenhård skare i värmande vårsol! Själv skulle jag väldigt gärna vilja delta för det är som sagt helt fantastiskt härligt att glida omkring fritt på skaren. Tyvärr har jag ingen bil i helgen och kan inte ta mig ut till startplatsen.
Info
2012-03-08
Det är förvånansvärt bra skidspår på Ryggis fortfarande, t.o.m. skejtdelen var i utmärkt skick. Fördelen med alla gående i spåret är att de trampar till en hård botten som inte smälter bort så lätt.
2012-02-25
Plusgrader i solen, blöta slaskiga vägar och fantastiskt fina skiddagar. Kan det vara våren? Knappast eftersom det fortfarande bara är slutet av februari. Vi får nu hoppas att det inte blir för varmt så att snön ligger kvar ett tag till, gärna i så fall ända fram till påsken som är i början av april. Annars måste jag vara i en skaplig form nu eftersom de sex uppförsbackarna i Björkslingan ute vid Töva Skidstadion inte alls kändes så särskilt jobbiga i dag.
2012-02-19
Eftersom jag avskyr skido med alltför täta spårsystem och det var en extrem variant av detta som erbjöds idag i Medelpads Skidorienteringscup så valde jag i stället att delta i tävlingen som arrangerades i Härnösand. Det fasta spårsystemet vid Bondsjöhöjdens Skidstadion passade riktigt bra för skidorientering i och med att arrangörsklubben Härnösands OK hade kompletterat med lagom mycket av skoterkörda stickspår. Kände mig stark i skidåkningen i dag men kunde ha gett mig tid till att göra lite smartare vägval.
2012-02-12
Nu har jag kommit på varför det inte blir tillräckligt hög fart för mig i skidspåret. Det måste bero på att jag inte har något hål i skidbrättet på mina skejtskidor och då blir ju luftmotståndet alltför stort för att jag skulle kunna åka i den superfart som jag annars självklart skulle klara av att hålla. I övrigt tycker jag också att Smirnoffbacken blir allt högre och längre för varje år som går, men det måste säkert ha att göra med att universum utvidgar sig hela tiden.
2012-02-07
Tappar man bort sig i spårsystemen när det är skidorintering på natten då är det nästan hopplöst att få någon rätsida på var man är i den tysta svarta skogen. Men när allting stämmer då är det bara för kul och då glömmer man de gånger man har stått där och inte begripit någonting.
Resultat
SkidO-natt 2012-02-07
2012-02-05
Jag försökte verkligen hänga med i Leif Anderssons takt men jag fick vika ner mig på skid-O tävlingen ute i Baggböle. Perfekt preparerade spår och banläggning enligt den traditionella omtyckta varianten. När det är lagom kluriga vägval och rejäl skidåkning då är skidorientering oslagbar som sport.
Resultat

2012-02-04
Det var inte så farligt kallt att åka skidor i dag med en temperatur på -22 och i morgon när jag ska åka skidorienteringstävling ska det bli ännu varmare kanske bara -15 :-)
2012-01-29
Det var på tiden! För nu är mitt favoritskidspår; Ryggis - Hulistugan - efter järnvägen (Via Klökanvägen) Bosvedjan gul - Ryggis preparerat med pistmaskin och skulle vara i perfekt skick om det inte vore så att jag på min lyriska tur mött en snöskoter som kom körande efter spåret med tre ungdomar som antagligen led av begränsat förstånd. Jag bad dom på det hövligaste dra till ett betydligt varmare ställe men fick endast en stursk blick som svar. Men som sagt var begränsat förstånd är ju ett rätt så allvarligt handikapp och antagligen svårbotat.
2012-01-28
Äntligen är säsongen i gång för distriktets skidorienterare i och med Förenings-DM, stafett med 3-manna lag, i terrängen runt Hulistugan. Arrangörsmässigt fungerade allt oklanderligt. Selånger SOK bjöd på bra preparerade spår, bra banor och inget datastrul. Vad kan man mer begära, kanske var det ett lite tunt startfält. Antagligen har inte alla orienterare hunnit med att leta fram sina skidor efter den snöfattiga inledningen på den här vintern.
Info
2012-01-16
Åker man upp till Skönviksberget så ser man att det tydligen går att åstadkomma perfekta spår även med små resurser. Tänker närmast på Södra Berget där det satsas miljoner på anställda och dyr maskinpark införskaffad med skattemedel och att både IF Strategen ute i Töva och Timrå SOK på Skönviksberget har minst lika bra spår. Att sedan kommunen dessutom på Södra Berget medverkar till att det är avgiftsbelagt för att idka friskvård ute i naturen är närmast att likna vid en provokation mot oss som tycker om den urgamla seden att åka skidor. Det är nästan som att avgiftsbelägga cykelåkning eftersom kommunen har anlagt cykelvägar för våra skattemedel. Skulle det i stället vara så att det satsades på en konstsnöanläggning typ ute vid Gärde isstadion kunde det vara motiverat med att detta var en avgiftsbelagd verksamhet men inte som nu när de avgiftsbelagda spåren bromsar spontanidrotten i spår som är dragna i skogen på Södra Berget där det dessutom ofta förekommer rikligt med natursnö.
2011-12-25
I lugnet före stormen "Dagmar" var det otroligt härligt att i solskenet glida omkring i perfekta spår ute vid Töva skidstadion. Åker man alla slingorna och inte fuskar utan kör alla sex gångerna uppför backarna och sedan bortöver lägdorna blir det totalt en mil med fina spår. Mycket folk var det som passade på att bränna lite av julskinkans fett så här på juldan.
2011-12-21
Det är roligt att åka skidor igen. Det är skapligt med snö på Ryggis även om vår kära kommun verkar ha glömt bort oss här på norra sidan. Det är bra botten efter blidvädret och med den senaste kallsnön ovanpå är det perfekt för att preparera och köra upp spår. Svårare blir det att få bort alla gående från spåret. Fastän kommun i höst har satt upp lampor efter hela gångvägen från Haga till Granloholm så envisas särskilt hundägarna med att trampa omkring i snön på elljusspåret.
2011-12-18
På Töva skidstadion är en slinga i elljusspåret tryckt och sladdad ca: 2-3km
2011-12-13
Det går att åka skidor på Södra Berget! 2,5:an oranga 5:an och hotellslingan är tryckta för skate. Det finns också ett klassiskt spår runt 2,5:an
2011-12-11
Nu vill jag ha snö så att det går att åka skidor! Men trot om ni vill i dag träffade jag faktiskt på första skidåkaren som försökte ta sig runt Ryggis! För mig blir det nog fortfarande att springa och då helst i mina dubbade orienteringsskor för att inte halka på isen.
2011-11-30
Vill du ha ett mål med din träning? Då är Midälvaskidan något för dig. Under vintern deltar du i minst fyra av sju motionslopp i Medelpad. Loppen arrangeras av olika klubbar, det är bra och välorganiserade arrangemang. Du deltar på din nivå och väljer själv distans och hur fort du vill åka.
Preliminärt tävlingsprogram:
15/1  Våffelrännet (Töva)
22/1  Bror Viklunds lopp (Lucksta)
29/1  Södra Berget Runt (Södra Berget)
5/2    Medelpad Classic Ski (Bredsjön till Bergeforsen)
12/2  Fiskarrennet (Svedje till Söråker)
18/2  Njurunda Runt (Njurunda)
26/2  Alnörännet (Södra Berget)
Midälvaskidan avslutas med prisutdelning på Alnörännet den 26 februari. Tävlingsprogrammet i Medelpad är preliminärt eftersom Svenska skidförbundets så kallade stomprogram för nationella tävlingar ännu inte är spikat.
2011-11-27
Första advent och första snön! Det är väl en fin kombination? Men tyvärr så kommer den nog att smälta bort.
2011-11-17
Har åkt rullskidor på Timmervägen, har sprungit runt Ryggis elljusspår, har svettats med skivstången - det vill säga nu är jag redo för vintern helt enkelt. Det är bara snön som saknas....

2011-04-16
Nu ställer jag undan skidorna för den här vintern och tar fram orienteringsskorna istället. Fastän det har varit så mycket snö denna vinter så har snösmältningen gått extremt snabbt denna vår.
2011-04-14
Nja, nu tror jag knappast att det blir någon skidåkning i påskhelgen. Värmen tar hårt på snön och nu är det snart barmark även på Södra Berget. Men i dag gick det fortfarande riktigt skapligt att åka. Det är två och halvan som med sin konstsnö fortfarande bjuder på åkbara spår ett tag till.
2011-04-09
Planerade att i dag ta en sista skidtur på Södra Berget innan jag packade undan skidorna för den här säsongen. Men när jag kommer upp på berget så ser jag att det är otroligt fina skidspår, perfekt preparerade och inga snöfria partier varken på gröna tian eller gula femman. Helt klart kommer det att gå att åka ända fram till påskhelgen.
2011-03-31
Min träningsrunda här på norra sidan av stan utgår från Ryggis och sedan över Granloholm till Hulistugan, varifrån jag följer järnvägen mot Birsta där man svänger av tillbaka till Bosvedjespåret. När man sedan åker tillbaka mot Granloholm kan man ta av genom gångtunneln vid bussgatan varifrån man kommer fram vid sjukhuset och sedan är man framme på Ryggisspåret igen. Tog med mig min GPS-klocka i dag och mätte upp rundan med utgångspunkt från trappan hemmifrån och då blev det nästan på metern 2 mil. Alltså, här har jag tränat tre till fyra gånger i veckan hela vintern utan att veta hur långt jag åker. Till mitt försvar så skall jag erkänna att jag är ingen milsamlare utan jag tränar mera efter hur kroppen känns. Ibland blir det stenhård och tuff träning och en annan gång kan jag åka omkring i en behagligare fart men då ofta med inslag av intervallryck.
2011-03-27
Det är visst bestämt att det ska vara sommartid från och med i dag. Men dom får kalla det för sommartid hur mycket dom vill för jag fortsätter nog med min vårvinter ett tag till. Själv brukar jag ha som tecken att när bönderna tar ut sina hornsuggor då är det sommar. Det är i alla fall mycket bra skidspår på Södra Berget där vi idag tävlade i skidorientering.
2011-03-22
Nog är det våren som är här nu. Vägarna är slaskiga men skidspåren är i förvånansvärt bra skick. Det är skönt att i lite lugnare takt åka omkring i solen och bara njuta. Silverklister funkade bra i dag.
2011-03-21
Till nästa år måste skidorienteringen lyftas fram! Någonting måste förändras - men vad? Det finns lokala arrangemang som borde räcka för prova på verksamhet. Kan det vara så att dagens föräldrar tillhör generationen som inte kan åka skidor? Det är i alla fall just föräldrarna som oftast väljer sporten som ungdomarna får möjlighet att pröva. Orienterarna borde vara givna deltagare även i skido verksamheten särskilt nu när skidorienteringen kommer att ingå som en gren i Svenska Orienteringsförbundet. Kanske man skulle skapa en året runt serie där man knyter ihop ungdomsserien med distriktstävlingarna i skido. Tror faktiskt att det skulle vara värt att testa ett upplägg där man tävlar om vem som blir "ÅretRuntMästare"
2011-03-18
Bara för att jag nu har blivit pensionär så tycker jag faktiskt att det är lite överdrivet att sjunga "Du gamla, du fria" för mig. I går kväll var jag ute med pannlampa och tränade lite skidorientering på Södra Berget. Det var mycket folk ute i skidspåren fastän det började skymma på vid sju tiden. Trevligast var det att träffa på ett gäng med "rumpnissar" som också for omkring med kartställ och pannlampor. Ledarna försökte att förklara hur dom skulle göra och vart dom ska åka, men rumpnissarna svarade förstås "vaffödådå". Det snöar i dag och man undrar om det är för sista gången den här vintern. Ja just det, det blev mina gula solglasögon till min rödprickiga toppluva.
2011-03-17
Att skriva i en en blogg är inte alltid så lätt, men då kan det vara bra att tänka på vad vår tidigare finansminister Gunnar Sträng sa en gång med glimten i ögat: ”Varför använda en massa konstiga ord när det finns legio av relevant vokabulär disponibel”. I en blogg ska man ju också skriva om vad man har på sig för outfit, vad man har ätit och vad man ska äta, plus det obligatoriska "vet inte vad jag skall skriva om i dag" Så eftersom jag inte vet vad jag ska skriva om kan jag berätta att jag har nyss ätit havregrynsgröt (här skulle det ha varit en bild av gröten) och har på mig min slimmade skiddräkt samt en toppluva. Funderar om jag skall ta mina gula eller svarta solglasögon. Jag får berätta vilken av dom det blev i morgon. Hoppas att ni kan stå ut med att vänta tills dess. Tja!
2011-03-16
Det är fint väder ute så jag skall nog ta en sväng i dag också men först måste jag reda upp vem det är som har lagt vantarna på mina handskar.
2011-03-15
Om Voltaire varit här uppe i Norrland under mars månad då hade han säkert påstått att det här är den bästa av världar. Har du inga skidor då skall du skynda dig att införskaffa ett par av dessa förträffliga fortskaffningsmedel för nu under vårvintern är det högtid för alla skidfantaster.
2011-03-13
Då står man där igen på startlinjen med blottad bringa och blodsprängda ögon i den bestämda övertygelsen om att nu skall detta bli mitt livs lopp. Man glömmer hjärtfel, ett knä som krånglar att man har blivit 65 år för att tävla i skidorientering är allvarliga saker. Här skall skapas stordåd att berätta för barnbarnen så att dom förstår att dom brås på en hårding till stålmorfar. Man kör igång med ett primalskrik och kommer i en fruktansvärd fart till första uppförsbacken och märker att man faktiskt är 65 år, har hjärtfel och har ont i ett knä.....
2011-02-28
Kommande tävlingar i skidorientering
Tisdag 1/3 MSOC-natt, Lucksta skidstadion i Sörfors
Lördag 5/3 Två-åker, Skönviksberget.
Söndag 6/3 MSOC, Skönviksberget.
2011-02-26
Skidorientering är kul!!!!!

2011-02-25
Många skidåkare har astma. När jag var liten lärde jag mig att det är som att andas genom ett sugrör. Jag testade det (såklart!) och det var hemskt. Marit Björgen har astma och allt babblande handlar om att Björgen har dispens fram till 2013 för att använda den dopingklassade medicinen Symbycort för sina astmaproblem. En medicin som flera i det svenska landslaget också använder. Marit behöver en astmamedicin för att kunna andas som en person eller åkare som inte har astma. För henne handlar det om att tävla på lika villkor. Det gör hon nu. Och då visar hon att hon otvivelaktigt är den bästa i världen. Punkt.
2011-02-24
Grattis Hellner! Det var mäktigt att se denna sprintfinal, de andra åkarna fick nästan problem med snöröken när Hellner drog på i motlutet. Undrar om han kan hålla kvar denna formtopp under hela VM?
2011-02-22
Så här ser min anmälan till DM i SkidO ut:
Lördag 26/2 eftersom H65 banan verkar vara dragen runt uppvärmningsspåret (2 km) måste jag nog den här dagen välja att åka med ungtupparna i klassen H55 (4 km) Man behöver ju några kilometrar innan en gammal diselmotor kommer igång ;-)
Söndag 27/2 här anmäler jag mig till H65 (3 km) fastän jag gärna skulle ha sett att vi pensionärer också skulle ha fått åkt 5 km :-/ men jag får väl lägga till några extra svängar för att få ut längden :-o
2011-02-21
VM i Oslo, på Holmenkollen blir stort. Jag vet det! Och så här innan kan man alltid spekulera i vem som blir VM-kung? Hellner, Northug eller Cologna?
2011-02-20
Det börjar att dra ihop sig till årets skidfest nu när VM i Holmenkollen snart kommer igång. Kan inte låta bli att ha en viss medkänsla med Petter Northug för den enorma press som han har på sig. Ja man kan enkelt uttrycka att Northug har inte råd att misslyckas om man tänker på hur han jagas av medier och alla andra idioter. Han har givitvis mycket att skylla själv, men jag tror inte han är så kaxig som det framgår i alla tidningar. När Marit Björgen vinner guld är det en liten bild med några textrader i Norska Dagbladet men om Northug blir två eller sämre så är det krigsrubriker i samma tidning, detta är inte klokt. Jag säger bara, hoppas att han pallar för trycket !!!
2011-02-20
Är det våren som är på gång nu? Soligt och -3° och massor med folk ute i skidspåren runt Ryggis och Hulistugan. Det verkade som om alla orienterare var där med skidor på fötterna. Träffade på idel "kändisar" som Mats Nissilä, Gunnar Jonsson, Bosse Noborn, Lena Johansson, Hjördis Fridlund, Maja-Lisa Bergström, Sten-Åke Vedin och Erik & Karin Trygg.
2011-02-18
Nu är det rejält kallt igen. När termometern visar runt -20° håller sig till och med en skidåkare inne i väntan på bättre tider.
2011-02-13
Lång, tungt och svårt, men vem har sagt att ett svenskt mästerskap skall vara lätt. Krafterna och tankeverksamheten tog slut ungefär samtidigt högst uppe på berget och där blev jag kvar alldeles för länge för att ha någonting med tätstriden att göra.
2011-02-12
I dag var det nära en fullträff men att ta silver i Svenska mästerskapen för veteraner i skidorientering får jag vara mer än nöjd med. Ibland känns det som om man vill putsa på egot och då måste man ju få unna sig lite skryt, eller?
2011-02-09
Jag har en trasig skidstav och undrar om det är ett stavfel ;-)
2011-01-29
När det blåser kraftigt som idag faller det ner en hel del kvistar och barr i skidspåren. Eftersom det också var plussgrader och lite isigt i spåren så är det klistervalla som gäller och då har man genast halva skogen fastkletad under skidorna. Nästa gång det är så här skräpigt i spåren skall jag nog valla med tallsåpa ;-)
2011-01-21
Helt klart har det blivit en attitydförändring i fikarummet på jobbet. Det har liksom blivit lite status i att komma dit på morgonen och berätta att man kvällen före varit ute i elljusspåret och åkt skidor. För tio år sedan ansågs det töntigt att staka runt på längdskidor med toppluva på huvudet. Nu är det trendigt värre att ha koll på vallning och att statusuppdatera på Facebook om de senaste framgångarna i skidspåret.
2011-01-15
Det skall ju vara så viktigt med den mentala självbilden, vad jag har förstått. Då måste nog detta vara förklaringen till att norrmännen är så oslagbara i skidspåren. Tror att dom lyssnar på det här i sin iPod eftersom dom har så hög frekvens när dom åker ;-)
2011-01-11
Med en liten och behändig pannlampa kan man obehindrat åka skidor även på kvällen fastän det har hunnit bli mörkt. Det blev en rejäl långtur i dag eftersom det var så fint före och dessutom lagom temperatur -2°. Kanske skulle jag inte ha dragit fästvallan så långt fram för att få till ett optimalt glid, men nu kunde jag i stället diagonala uppför backarna och det är ju inte heller helt fel.
2011-01-08
Utbudet av motionslopp och seedningslopp till Vasaloppet är rätt så omfattande här i distriktet. Det är ju många skidåkare som gillar det här med tävling och att det blir lite kamp i spåren.
9/1    Våffelrännet
23/1  Bror Viklunds lopp
30/1  Södra Berget Runt
6/2    Medelpad Classic Ski
13/2  Fiskarrennet
19/2  Njurunda Runt
27/2  Alnörännet

2010-12-31
Förra årets vinter var fantastiskt ur en skidåkares perspektiv. Nu när vi igen har en tidig vinter med mycket snö så är det precis som vi vill ha det. Två rejäla vintrar i rad bådar gott för rekrytering och återväxt inom sporten. Att det dessutom finns ett stort intresse från TV att följa elitens prestationer bidrar till att skidsporten kan fortsätta att locka till sig ungdomar vilket är särskilt viktigt om vi vill att barnen skall aktivera sig med något roligt utomhus i friska luften.
2010-12-26
Det är strapatslikt att vara skidåkare i dessa tider. I går var det 14 grader kallt och det kändes ordentligt i fingrarna efter en mil i klassiska spår, i dag fartträning på skejtskidorna i snöstorm. Men som ni vet har ju skidåkare ett eget talesätt som lyder "det som inte dödar, det härdar".
2010-12-21
På något sätt så njuter jag faktiskt av denna tidiga vinter. Det är liksom vinter på riktigt när det är mycket snö och rejält kallt. Men det blir inte så mycket skidåkning för man skall ju undvika att träna utomhus när det är mer än 15 minus grader och nu ser det dessutom ut som om kylan kan hålla i sig minst en vecka till.
2010-12-11
Vad skönt! Idag var det första gången efter det jag blev skadad som jag inte besvärades nämnvärt av smärtan i knät. Kraften i frånskjutet var tillbaka och inget hugg i knät i uppförsbackarna. Så nu är det bara att åk :-)
2010-12-01

Tänkte redovisa några vett&etikett-regler, och även några oskrivna sådana, bl.a. för hur man ska göra när man får möte i skidspåret :)

Etikett nr 1: Om det finns två spår parallellt bör långsammare åkare hålla till i högra spåret, i vänster spår kör man om. Om det bara finns ett spår kan den som kör långsamt ändå kliva åt sidan av ren vänlighet, detta uppskattas enormt och man får idel tack för denna lilla gest. Det där med “ur spår” är kanske inte så up to date nu för tiden. Om det bara är ett spår har den snabba åkaren förmodligen bättre kontroll och har inga problem med att runda och sköter omkörningen snabbare än den tid det skulle ta för den långsammare åkaren att kliva ur spår.

Etikett nr 2: I dubbla spår med mötande skidåkare håller man till höger. Respektera åkriktning! På så sätt undviks kollisioner och påkörningar. De som kör i åkriktning förväntar sig inte att få ett möte. Dessutom kan det vara en backe med skidåkare i hög fart som den som åker i fel riktning möter…

Etikett nr 3: Den som åker utför har företräde, så den som åker uppför måste då kliva åt sidan. Undantag för äldre och för barn som kanske inte är lika haj på skidorna.

Etikett nr 4: Gå inte i skidspår. Låt inte hundar springa i skidspår. Spåren klarar inte gående och hundar och för allt i världen, lämna inte hundbajs i spåret. Spåren förstörs och blir svårare att preparera. Även den preparerade skejtbanan är en del av skidspåret - vilket alla inte riktigt förstått. Men allt nog så är det är dålig stil, oavsett snödjup, att förstöra skidspår!

Etikett nr 5: Visa ditt bästa humör när du är ute och åker skidor. Hälsa på skidåkare du möter!

Enkla, lätta regler för allas trevnad och säkerhet i skidspåret och för att ge plats till alla, oavsett åkförmåga.
2010-11-14
Japp, det blev skidpremiär på Ryggis i dag och mitt onda ben hängde med riktigt skapligt. Det är ju så att det är skonsammare med skidåkning än att springa när man har problem med lederna.

2010-11-10
Det här är frusterande, nu finns det uppkörda skidspår i Töva och på Södra Berget och så är jag skadad. Har ett knä som inte mår så bra just nu, befarar att i värsta fall är det en menisk- eller korsbandsskada.

2010-11-10
Snö, snö och ännu mera snö.

2010-11-05
Det kan vara bra att känna till vad Trafikförordningen säger: Den som åker rullskidor, rullskridskor eller liknande och som färdas med högre hastighet än gångfart skall färdas på höger sida. De allra flesta rullskidåkare bör därför åka på höger sida. Vissa kör ändå på vänster sida för att ha chans att kasta sig i diket om en bilist inte håller ut. Både cyklister, gångare, rullskidåkare, löpare, bilister m fl har rätt att nyttja allmän väg (undantaget motorväg eller motsvarande). På vägen skall sen ALLA respektera varandra där rullskidåkare håller till i väggrenen och bilisterna håller ut. Får bilisten samtidigt mötande trafik så får han/hon kallt sakta in om det blir för trångt på vägen. Vad som gäller hittar ni på http://www.trafikverket.se/Privat/Trafiksakerhet/Din-sakerhet-pa-vagen/Ga-och-cykla/Gaende/

2010-10-21
Det blev ingen löpträning för mig i kväll eftersom jag fick en obetvingad lust att skrämma några tanter och även hundar och katter. Det är ju detta som man gör när man åker inlines på cykelvägarna. Allvarligt talat så är det fantastiskt roligt att åka inlines med skidsstavar. Det blir en sådan fart och rörelsetekniken påminner mycket om skejtåkning på skidor. Det kanske går en aning för lätt för att ge rätt träningseffekt men det offrar jag gärna för att kunna hålla denna höga fart, förövrigt är det också en bra balansträning.

2010-10-10
Så här efter en härlig orienteringssommar börjar suget komma till att få åka skidor igen. Först skulle jag vilja ha lite tjäle i marken och sedan ett lager blötsnö som fryser på. Då blir det en fin botten för ett rejält lager med snö som ligger kvar förstås. Lite önsketänkande från min sida....

2010-05-01
Jaha, då var det slut på den myggfria säsongen för nu börjar det bli sommar ute i skog och mark.
2010-04-04
Den här årstiden blir man alltid lika förvånad över vilken skillnad det är mellan nere på stan och uppe på Södra Berget. Nästan barmark här nere och fantastiskt fina skidspår uppe på berget. Nog för att det har varit mycket snö i vinter men som kommunens spårpreparerare har skött skidspåren under hela vintern kan man inte annat än ge grabbarna MVG för prestationen.
2010-03-14
Solen skiner och smälter bort snön i raketfart. Men än finns det riktigt bra skidspår att åka i och det gör valet svårt om man skall åka skidor eller springa när man skall ut och träna. För att göra det lite enklare får det bli både ock, med en naturlig utfasning av skidåkningen allt eftersom skidspåren blir sämre.
10-02-28
Vilket fantastiskt OS vi har fått uppleva. Man blir helt utmattad bara av att hänga med på TV när vårt svenska skidlandslag stormar fram i spåren i Vancouver. Men om sanningen ska fram så blir jag lika imponerad av duktiga skidåkare oberoende från vilket land då råkar komma. Det ligger också i tävlingens natur att det skall finnas vinnare och förlorare och jag har sett massor med duktiga tvåor och fyror som kanske inte går till historien i samma utsträckning som de som har tagit sin guldmedalj men som har varit med och kämpat och bidragit till att tävlingarna har blivit spännande att följa från TV-soffan. Nej nu blir jag så sugen på att åka själv så jag får nog ge mig i väg ut på en tur runt Norra Berget.
09-12-24
Ny vinter och premiäråket mitt på julafton. Det var verkligen härligt att få inleda julen på detta sätt.

09-04-20
Som ett crescendo på denna fina skidvinter har vi nu fått det som jag väntat på. Varm sol på dagarna och kallt på natten, det ger perfekt skare att fritt kunna åka omkring på. Den bästa skaråkningen hittar man oftast där det finns stora myrområden men det går som sagt var att åka nästan varsom helst. I dag var jag ute i fem timmar i trakterna av Fågelbergsstugan och bara njöt av att glida omkring i vårsolen. Efter detta kan jag nu lugnt preparera skidorna för sommarförvaringen och istället smörja upp orienteringsskorna och ta fram kompassen för att kolla om norr är åt samma håll som förra året.
09-04-13
En påsk med strålande solsken och gott om snö på Södra Berget. Var där och åkte skidor i dag och träffade på renen "Renate" som den här vintern har blivit skidåkarnas specielle maskot. Den kom försiktigt fram till mig och nosade för att undersöka om jag hade något gott att bjuda på. Trevligt med denna sällskapliga ren i ett så populärt friluftsområde.
09-02-22
Om ni är på Södra Berget och åker skidor och råkar stöta på en ren, så ser ni inte i syne. Där finns faktiskt en äkta ren som verkar trivas med människor eftersom den gärna håller till i trakterna runt Ängen varifrån den har bra koll vad som händer. Hoppas nu bara att inte någon skjutglad jägare får idéer om att här måste det till skyddsjakt.
09-02-19
Det finns mycket att säga om denna fantastiskt fina vinter, men som skidåkare tror jag det räcker med att citera Ingemar Stenmark "Hä ä ba å åk". Men för den som inte uppskattar denna möjlighet till motion och frisk luft har vi ett annat citat av vår käre Ingemar "Hä löns int´ förklar´ för den som int´ begrip".
09-02-02
Att det finns mycket olika skidspår uppe på Södra Berget, det vet vi sedan tidigare. Men nu efter Skid-SM är det mer än någonsin och det fick ett antal skolungdomar uppleva när dom i dag hade sin friluftsdag på berget. Träffade på en skidåkande ung flicka som gråtande berättade att hon åkt runt i tre timmar utan att veta var hon var. Det måste ha känts skönt för henne att träffa på en skidorienterare som dessbättre visste var han var och kunde följa henne tillbaka till lärarna och hennes klasskompisar på Ängen.
09-02-01
Skid-SM som kördes nu helgen på Södra Berget blev verkligen en lyckad tillställning med bra förhållanden och där alla de stora stjärnorna fanns på plats. Anders Södergren och Charlotte Kalla var överlägsna sina konkurrenter i de tuffa spåren med sina rejäla uppförsbackar.
09-01-12
Under flera år har vi ju fått uppleva vintrar med ytterst lite snö. När vi nu i år får en riktig vinter med snö och det är lagom kallt, ja då är det bara att passa på att vara ute i skidspåren så mycket som möjligt. Det är glädjande att se alla barn med föräldrar som man träffar på lite här och där ute i terrängen. Tydligen kommer inte skidsporten i Sverige att dö ut med Mora-Nisse och Sixten Jernberg utan det blir säkert nya stjärnskott som växer upp. Men man kan även uttrycka det som Thomas Magnusson, skidhjälte på 70-talet och numera mjölkbonde i Hälsingland som efter OS i Salt Lake City, där det svenska längdlandslaget misslyckades fullständigt och den klana återväxten hamnade i fokus fick frågan om han inte var orolig. - Äh, muttrade han. Det brukar alltid komma fram någon idiot som tycker det är roligt att åka skidor. Han får säkert rätt, för längdskidåkningen ligger i folksjälen hos de nordiska folken.
08-12-07
Vilken fantastisk skidhelg. Solen sken på alla skidåkare som passade på att ge sig ut i välpreparerade spår med tillräckligt med snö och så där 5 - 6 grader kallt som gör att det är perfekt för att kunna åka på vanlig burkvalla. Själv var jag både lördag och söndag ute i Töva Lite och tog en dust med "mördarbacken" som av någon anledning verkar att bli allt högre för varje år.
08-12-05
Skidspåren på Ryggis är preparerade och helt OK. Synd att det är så många som går i dessa spår. Det är ju märkvärdigt, folk tar bilen till parkeringen och sedan promenerar dom i skidspåren fastän det finns andra fina stigar och promenadslingor på Norra Berget som är mycket lämpligare för gående att använda.
08-12-03
Nu har det kommit en hel del blötsnö. Blir det bara kallgrader så kan det bli riktigt skapligt skidföre och meteorologerna har lovat någon minusgrad till slutet av veckan.
08-11-30
Det är en klar fördel med konstsnö när det är varmt och regnar eftersom denna typ av snö inte smälter så lätt. Efter två dagars regn, 29-30 nov, är slingan på Södra Berget helt funktionsduglig med gott om snö att åka på. Du kan själv se hur det ser ut just nu på Ängen genom att klicka på bildlänken i vänstermarginalen.
08-11-26
Man kan väl säga att det blev oavgjort mellan Södra Berget och Töva Lite i år eftersom vecka 48 låg konstsnön färdigpreparerad på en 800 m slinga uppe på Södra Berget och Töva Lite kunde erbjuda riktigt fina klassiska spår på ca 600 m.
08-11-16
I dag gick det att åka skidor på Södra Berget inne på Ängen. Snökanonerna har också körts igång i dag.
08-11-10
Nu vecka 46 är matchen i gång - vilken skidanläggning i Sundsvallsområdet kommer i år att först erbjuda åkbara skidspår? Förra året var den stora frågan, skulle Södra Berget med sin konstsnö bli först? Men så blev det nu inte utan Töva Lite med eminente Tommy Nordvall var som vanligt ute med spårsläden innan vi i stan hunnit ställa undan gräsklipparen. Så alltså denna vinters tipsfråga är: Skall Södra Berget nu bli först? Jag själv satsar en slant på att det blir Töva Lite även i år.

"Ren vit snö som gnistrar i solen.
  Temperaturen minus fyra grader.
  Skidspåret ringlar sig bort över myrarna,
  genom skogen, en bit upp längs fjällsidan, ned igen.
  Hemåt i lugnare takt med sinnena fyllda av naturupplevelser".
  Vad kan man mer begära av livet?

              Webmaster:
              Winn Björklund
              070-6958936
              winn.bjorklund@telia.com


   

   

 

   Aktuell spårpreparering

    Aktuell spårstatus för Södra berget
    och övriga skidspår som kommunen
    preparerar

    Avgiftsbelagda skidspår på Södra
    berget

    Vett och etikett i skidspåren
   
  Temperaturen på Södra Berget ser du här!


   Motionslopp i Medelpad 2021

   23 januari  - Alnö Skicross
   24 januari  - Alnörännet
   30 januari  - Sankt Olofsrännet
   14 februari  - Medelpad Classic Ski
   20 februari  - Luckstaskidan
   21 februari  - Bror Viklunds lopp
   27 februari  - Åstöloppet
     3 mars - Matfors Classic RELAY